Lekka i prosta w zrobieniu. Przepięknie prezentuje się przystrojona sezonowymi owocami. Kwaskowy posmak masy cytrynowej tarty pięknie kontrastuje ze słodyczą owoców oraz kruchego ciasta.
Składniki
Ciasto:
0,5 kg mąki
1 szklanka cukru
1 margaryna
2 żółtka,
4 łyżki śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
Suche składniki wysypuję na blat lub stolnicę, robię dołek wbijam żółtka, dodaję pokrojoną w kostkę margarynę. Całość siekam dokładnie i zagniatam. Kulkę wkładam na pół godziny do lodówki. Blachę do tarty wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką wylepiam ciastem lekko podwyższając boki. Piekę 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ztC. Wyjmuję i studzę (nie wyłączam piekarnika).
Masa:
puszka mleka skondensowanego słodzonego
4 żółtka
po ¼ szklanki soku z limonki i cytryny
Łączę mleko z żółtkami, miksuję chwilę. Potem dodaję sok z owoców i jeszcze chwilę miksuję. Masę wylewam na przestudzone ciasto. Piekę jeszcze 15-20 minut. Wyjmuję z piekarnika studzę i potem wkładam do lodówki na około godziny do całkowitego stężenia. Nie należy przejmować się, że masa jest płynna, zgęstnieje po ostudzeniu. Przed podaniem ozdabiam owocami.
Do zrobienia tego ciasta spokojnie można użyć ciasta kruchego w proszku. Mniej siekania i wyrabiania a ciasto jest równie dobre.
Smacznego!