Jesień to czas cudownych zbiorów. Papryki cukinie, bakłażany, patisony. Wszystko świeże, kolorowe, jędrne, aż chce się jeść. Moimi ulubionymi warzywami do przeróbek są cukinie. Zawsze robiłam faszerowane długie łódeczki, ale niedawno na targu pani sprzedająca dary ogrodu poleciła mi do faszerowania cukinie okrągłe. Rzeczywiście okazało się, że do faszerowania są znakomite. Mięsiste, pięknie udaje się wydrążyć środek i po upieczeniu wyglądają o niebo lepiej niż te długie. W zależności od potrzeb i zasobów w lodówce robię dwie wersje faszerowanych cukinii mięsną i bez mięsa.
Składniki:
cztery okrągłe cukinie
Cukinie ścinam z góry i wydrążam środek.
pierwsza wersja farszu:
0,5kg mielonego mięsa
puszka pomidorów
cebula, czosnek
masło, sól, pieprz, zioła prowansalskie
Na maśle zrumieniam cebulę i czosnek, następnie dorzucam mielone mięso i obsmażam. Dodaję pomidory z puszki, posypuję ziołami prowansalskimi i duszę około 15 minut (można dodać wydrążony miąższ z cukinii). Na koniec solę i pieprzę do smaku.
druga wersja farszu
jedna torebka kaszy gryczanej
puszka pomidorów
cebula, czosnek
masło, sól, pieprz, oregano i tymianek
Kaszę gryczaną gotuję w osolonej wodzie, ale tak 3 minuty krócej niż w przepisie gotowania. Odcedzam. Na maśle zrumieniam cebulę i czosnek, następnie dorzucam pomidory z puszki posypuję suszonym tymiankiem, oregano i duszę 10 minut (można dodać wydrążony miąższ z cukinii). Łączę pomidory z kaszą gryczaną, solę pieprzę do smaku.
Wydrążone cukinie napełniam farszem. Piekę w żaroodpornym naczyniu w temperaturze 170stC około 30-40 minut w zależności od wielkości warzyw.
Smacznego!