Placki cukiniowo-gryczane dla mojego syna
Kiedy zapytam mojego syna co zjadłby na obiad na 100% odpowie, że placki lub naleśniki. Taki z niego nietypowy facet. Zdecydowanie mało mięsny. Z obiadowego dania głównego najchętniej zjada kaszę, ryż, ziemniaki i surówkę lub warzywa. Mięso zawsze zostawia na koniec. Kiedy byłam dzieckiem robiłam odwrotnie. Najpierw zjadałam to co najmniej lubiłam, żeby potem spokojnie delektować się ulubionymi potrawami.
Dzisiaj więc znowu propozycja inspirowana smakami mojego syna – placki cukiniowo-gryczane – najpyszniejsze z zimnym sosem chrzanowym przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego.
Przepis pochodzi z internetowej książki kucharskiej Lidla.
Składniki:
100g kaszy gryczanej
1 cebula
300g cukinii
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
150g 18% śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mąki
2 jajka
sól, pieprz