Kiedy zapytam mojego syna co zjadłby na obiad na 100% odpowie, że placki lub naleśniki. Taki z niego nietypowy facet. Zdecydowanie mało mięsny. Z obiadowego dania głównego najchętniej zjada kaszę, ryż, ziemniaki i surówkę lub warzywa. Mięso zawsze zostawia na koniec. Kiedy byłam dzieckiem robiłam odwrotnie. Najpierw zjadałam to co najmniej lubiłam, żeby potem spokojnie delektować się ulubionymi potrawami.
Dzisiaj więc znowu propozycja inspirowana smakami mojego syna – placki cukiniowo-gryczane – najpyszniejsze z zimnym sosem chrzanowym przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego.
Przepis pochodzi z internetowej książki kucharskiej Lidla.
Składniki:
100g kaszy gryczanej
1 cebula
300g cukinii
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
150g 18% śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mąki
2 jajka
sól, pieprz
Cukinię umyj, zetrzyj na tarce, posól, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odciśnij z nadmiaru wody. Kaszę gryczaną lekko rozgotuj. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. W misce wymieszaj kaszę, jajka, natkę z pietruszki i cebulę. Dodaj odciśniętą cukinię, śmietanę, czosnek, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Smaż nieduże placki na rozgrzanym oleju. Gorące placki podawaj z zimnym sosem chrzanowym.
Smacznego!
Spróbuj także
Pieczone jaglane placki z kalafiora
Pełnoziarniste pakcakes z jagodowym musem
Placki kalarepkowo marchewkowe