Dziś chciałabym zaproponować przepis na najlepszy czekoladowy krem, jaki kiedykolwiek jadłam. Gęsty, gładki, mocno czekoladowy w smaku i w kolorze. Mimo czekoladowego smaku nie jest mocno słodki. Jeśli jednak ktoś z Was uważa, że jednak jest, proponuję przygotować dla kontrastu owocowy lekko kwaśny mus. Użyjcie do tego wiśni, porzeczek lub żurawin. Otrzymacie niezwykłą kompozycję smakową a deser będzie wyglądał pięknie.
Moje dzieciaki były zachwycone deserem. O tym, że przygotowałam go z kaszy jaglanej powiedziałam dopiero po zjedzeniu i ... nie uwierzyły. Następnym razem zrobię jaglany krem czekoladowy z podwójnej porcji składników.
Składniki (4 porcje)
krem czekoladowy
100g kaszy jaglanej
200g czekolady gorzkiej lub deserowej
1 łyżka ciemnego kakao
250ml mleka migdałowego
mus owocowy
250g świeżej żurawiny
sok i skórka otarta z pomarańczy
pół łyżeczki startego imbiru
4 łyżki brązowego cukru
Kaszę jaglaną ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Kaszę, czekoladę, kakao i mleko zmiksuj bardzo dokładnie na gładki krem. Mleko dodawaj stopniowo, żeby uzyskać konsystencję kremu, która będzie ci odpowiadać. Przygotuj mus owocowy. Umytą żurawinę, imbir, skórkę i sok z pomarańczy i cukier umieść w rondelku i gotuj aż owoce będą miękkie. Zmiksuj całość dokładnie. Do miseczek nałóż czekoladowy krem a następnie owocowy mus. Udekoruj listkami mięty. Podawaj od razu lub schłodzony.
Smacznego!
Spróbuj także
Mus czekoladowy z malinami
Dzieci w kuchni - karmelowy deser z preparowanym ryżem
Lekki jak puch mus czekoladowy z aquafaby