Ostatnie komentarze
24Lis2017
godz. - 10:23

Na świątecznym stole - wigilijny kisiel żurawinowy

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Jedna z moich znajomych z Ukrainy opowiadała mi o swoich tradycyjnych świątecznych potrawach. Oprócz gołąbków z ziemniakami, które już robiłam zadziwił mnie żurawinowy kisiel. Kiedy poszperałam w internecie okazało się, że w wielu polskich domach tym daniem kończona jest wieczerza wigilijna. U mnie w domu zawsze pijemy kompot z suszonych owoców, ale może w tym roku wprowadzimy nowe danie do naszego świątecznego menu.


Zastanawiałam się dlaczego to akurat żurawiny pojawiają się na wigilijnym stole. Konkretnych informacji (poza tym, że to tradycja) nie znalazłam. Wydaje mi się, że żurawiny były kiedyś traktowane jako naturalne lekarstwo wspomagające trawienie, a po ciężkim świątecznym jedzeniu były one ze wszech miar wskazane.


U moich ukraińskich znajomych kisiel jest rzadki, taki do picia, ale można przygotować go w formie deseru o bardziej zwartej konsystencji. Ja robiłam wersję do picia, a Wy wybierzcie wersję, która Wam bardziej odpowiada.


Składniki:
500g żurawiny
kawałek cynamonu i kilka goździków
6-8 łyżek cukru
2-3 łyżek mąki ziemniaczanej


Żurawiny umyj umieść w garnku wraz z cynamonem i goździkami. Dolej 500ml wody i gotuj aż owoce będą zupełnie miękkie. Wyjmij cynamon i goździki i zblenduj żurawiny. Dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści. Żeby uzyskać gładką konsystencję deseru przetrzyj mus przez sitko. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Zagotuj przetarty owocowy mus i wlej rozrobioną mąkę ciągle intensywnie mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotuj jeszcze chwilę. Przelej deser do pucharków.


Smacznego!


Spróbuj także
Piernikowe choineczki
Śledzie trzy razy
Łatwy makowiec z białą czekoladą

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony