Ostatnie komentarze
08Lut2021
godz. - 23:04

Dorsz na risotto z pesto z rukoli

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na lekki i niebywale smaczny obiad. Połączenie ryby i mojego ukochanego risotto było strzałem w dziesiątkę i otworzyło nowe możliwości w tworzeniu podobnych smakowitych połączeń. Bo przecież najtrudniej wpaść na dobry pomysł. Mój dzisiejszy pochodzi z książki kucharskiej Termomixa ale naprawdę nie musicie mieć tego urządzenia (choć polecam gorąco) bo przepis jest prosty i można przygotować go w tradycyjnych garnkach na tradycyjnej patelni. Polecam.


Składniki
4 porcje dorsza
pieprz cytrynowy
cytryna
2 łyżki parmezanu
pesto
50g rukoli
50g parmezanu
2 ząbki czosnku
50g pestek ze słonecznika
100ml oliwy z oliwek
szczypta soli
risotto
1 szalotka
1 ząbek czosnku
kawałek papryczki chili
300g ryżu arborio
750 ml bulionu warzywnego
200ml wina białego wytrawnego
2 łyżki masła
2 łyżki parmezanu


Rybę dopraw pieprzem cytrynowym. Przygotuj pesto. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Zmiksuj składniki pesto do uzyskania odpowiedniej faktury. Dopraw solą i pieprzem. Pesto podziel na dwie części. Jedną z nich posmaruj dokładnie kawałki ryby i odstaw do lodówki.
W garnku z grubym dnem roztop 1 łyżkę masła i zeszklij pokrojone w kostkę szalotkę, chili i czosnek. Dodaj ryż i smaż aż ziarenka zrobią się szkliste. Dodaj wino i gotuj aż całe odparuje. Dodawaj po pół szklanki bulionu i gotuj ryż. Przed każdą kolejną porcją bulionu poczekaj aż poprzednia zupełnie się wchłonie. Gotuj dalej risotto przez kolejne 15-18 minut uzupełniając płyn. Pod koniec gotowania dodaj resztę pesto i wymieszaj. Zdejmij risotto z ognia, odczekaj chwilę, dodaj resztę masła, parmezan i wymieszaj. Jeśli potrzeba dopraw solą i pieprzem.
Rybę usmaż na patelni przykrytej papierem do pieczenia lub ugotuj na parze. Na talerz nałóż porcje risotto a na nim porcję ryby. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny i posyp odrobiną parmezanu.


Smacznego!


Spróbuj także:
Cytrynowo-miętowe risotto z łososiem
Pstrąg tęczowy z musztardowym sosem, cukinią i pęczakiem
Lucjan z piekarnika, czyli lekki i elegancki obiad w pół godziny

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony