Uśmiech lata - kruche ciasto morelowe-brzoskwiniowe
Lato w tym roku jest nastawione na skrajności. Jak jest gorąco, to po kilku dniach trawniki wyglądają jak pustynie, jak deszcz, to od razu oberwanie chmury i podtopienia. Z rozrzewnieniem wspominam zwykłe polskie lata, kiedy temperatura nie przekraczała 25stC a deszcz po prostu padał.
Na szczęście lato to nie tylko pogoda. To również świeże pachnące słońcem owoce. Dziś propozycja prostego weekendowego wypieku, idealnego, jako dodatek do popołudniowej herbaty lub aromatycznej kawy. Chwila pracy, kilka chwil pieczenia i potem można już tylko kroić i jeść, i znowu kroić i znowu jeść i znowu ... Przypominam, że miało być to weekendowe ciasto, więc jeśli zjecie je na raz, trzeba będzie upiec jeszcze raz
Składniki:
ciasto
200g mąki
150g masła
75g cukru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
owoce:
1kg moreli
4 brzoskwinie
2 budynie waniliowe
4 łyżki brązowego cukru