Lato w tym roku jest nastawione na skrajności. Jak jest gorąco, to po kilku dniach trawniki wyglądają jak pustynie, jak deszcz, to od razu oberwanie chmury i podtopienia. Z rozrzewnieniem wspominam zwykłe polskie lata, kiedy temperatura nie przekraczała 25stC a deszcz po prostu padał.


Na szczęście lato to nie tylko pogoda. To również świeże pachnące słońcem owoce. Dziś propozycja prostego weekendowego wypieku, idealnego, jako dodatek do popołudniowej herbaty lub aromatycznej kawy. Chwila pracy, kilka chwil pieczenia i potem można już tylko kroić i jeść, i znowu kroić i znowu jeść i znowu ... Przypominam, że miało być to weekendowe ciasto, więc jeśli zjecie je na raz, trzeba będzie upiec jeszcze raz Mrugnięcie


Składniki:
ciasto
200g mąki
150g masła
75g cukru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
owoce:
1kg moreli
4 brzoskwinie
2 budynie waniliowe
4 łyżki brązowego cukru

więcej»

Dla moich dzieci w czasie wakacji na jedzenie zawsze jest szkoda czasu. Śniadanie chociaż powinno być posiłkiem wartościowym, zjedzonym spokojnie, najczęściej jest zjadane byle jak i szybko. Trzeba jednak czasem wyrwać młode pokolenie ze szponów zabawy i wspomóc młode organizmy drugim śniadaniem.


Dziś proponuję proste w przygotowaniu danie jajeczno-warzywne. Mimo, że moje dzieci lubią wszystkie warzywa, to sposób podania drugiego śniadania wzbudził ich niepokój. Dopiero widok jajka na miękko uspokoił i skłonił do machania łyżką. Po chwili w zmywarce znalazły się puste pucharki a dzieciaki znowu mogły oddać się zabawie. I dobrze, w końcu koniec wakacji zbliża się wielkimi krokami.


Składniki (3 porcje)
pół cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
300g cukinii
1 czerwona papryka
2 pomidory malinowe
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
3 jajka

więcej»

W tym roku podczas sierpniowej podróży przez środkowe Włochy nasz samochodowy termometr wskazywał 43stC. Chociaż daleko mu ciągle było do rekordów Doliny Śmierci to i tak temperatura budziła respekt i nie zachęcała do wysiadania z klimatyzowanego samochodu. Dopiero późny wieczór nad hotelowym basenem dawał chwilę wytchnienia.


Miłym dodatkiem do tych ciepłych chwil był lekki kolorowy i orzeźwiający drink Aperol Spritz. Ma piękny kolor zachodzącego południowego słońca. Aperol jest niezbyt mocnym alkoholem na bazie pomarańczy, rabarbaru i ziół. W oryginalnej recepturze drinka znajdziecie jeszcze Prosecco i gazowaną wodę. Jeśli lubicie bardziej słodkie drinki dodajcie Sprite'a lub Tonic zamiast wody. Obowiązkowym dodatkiem są za to przyjemnie grzechoczące kostki lodu i plasterki pomarańczy.


Składniki:
3 porcje Prosecco
2 porcje Aperolu
1 porcja gazowanej wody
lód i plasterki pomarańczy

więcej»

Chociaż śliwki kojarzą się nam raczej z jesienią, to już pierwsze wczesne odmiany można kupić w połowie sierpnia. Poza najpyszniejszym na świecie ciastem śliwkowym lub migdałowo-śliwkową tartą owoce te doskonale nadają się do przygotowania zupy. Moja mama podawała ją z makaronem. Ja znalazłam na stronie Lidla przepis na kluseczki z kaszy manny. Z podobnymi zwanymi w moim domu kluskami kładzionymi (z mąką zamiast kaszy manny) podaję czasem gulasz.


Nie czekam specjalnie na jesień ale dziś przygotowałam tę zupę. Z listkiem mięty jest świetną alternatywą na letni wczesny obiad. Dzięki dodatkowi soku z czarnej porzeczki zupa ma lekko kwaskowy smak i głębszy kolor.


Składniki:

zupa

100 ml soku z czarnej porzeczki (może być nektar z hortexu lub z własnej spiżarni)
300ml soku jabłkowego
120g brązowego cukru (+ 2 łyżki do klusek)
pół łyżeczki cynamonu
Śliwki umyj, wyjmij pestkę i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w garnku razem z resztą składników i gotuj przez około 25 minut. Dopraw do smaku cukrem jeśli potrzeba.

więcej»

Dziś chciałabym zaproponować Wam iście królewski deser. Wymaga nieco więcej pracy, choć jest prosty, ale tak pyszny, że z pewnością nie pożałujecie poświęconego czasu. Mus czekoladowy z auafaby już robiłam. Dziś dodałam do niego odrobinę ubitej śmietanki. Dzięki temu jest bardziej kremowy, choć już nie vege.


Możecie dodać do deseru dowolne owoce. W mojej opinii najlepiej prezentują się tu owoce jagodowe: borówki, maliny, jeżyny. Doskonałe będą również kwaskowe wiśnie, ale możecie wybrać swoje ulubione.


Składniki:
kruszonka:
50g masła
50g mąki
50g cukru
1 łyżka ziaren sezamu
mus
200ml aquafaby (z 1 puszki ciecierzycy)
150g białej czekolady
150ml 30% śmietanki
30g cukru pudru

dodatkowo:

cukier puder

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony