Kiedy wyjeżdżamy podczas wakacji zwykle nie mamy do dyspozycji piekarnika zatem ciasta i muffinki na poobiedni deser albo do popołudniowej kawy raczej nie wchodzą w grę. Co prawda zawsze można odwiedzić jedno z licznych nadmorskich kawiarni w których można (często z widokiem na morze) zjeść szarlotkę z lodami albo sernik z malinową polewą. Kiedy pogoda nie zachęca do spacerów, albo zwyczajnie nie chce nam się wychodzić sięgam po sprawdzone domowe desery. Domowy kisiel ze świeżych owoców albo budyń z czekoladową polewą zawsze znajdą uznanie.
Dziś propozycja trochę podrasowanego klasycznego czekoladowego budyniu w wersji dla dorosłych. Jeśli chcecie przygotować go dla młodszego pokolenia pomińcie w przepisie procentowe składniki oraz papryczkę chili. Deser będzie łagodniejszy ale równie smaczny.
Składniki (4 porcje)
budyń
500ml mleka (może być roślinne)
200g gorzkiej czekolady
1 łyżka mąki pszennej
1,5 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki amaretto
konfitura
3-4 brzoskwinie
kawałek papryczki chili
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka amaretto