Ostatnie komentarze
23Lip2018
godz. - 18:53

Gazpacho - hiszpański chłodnik

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

W zeszłym roku w lato w naszym domu królowały chłodniki: tradycyjny litewski o pięknym kolorze, ogórkowo-miętowy i mój ulubiony rzodkiewkowy z nutą tymianku. W tym roku postawiliśmy na pomidory i paprykę, czyli gazpacho. Ta orzeźwiająca zupa pochodzi z Andaluzji. Zrobiona jest z najbardziej dojrzałych pomidorów, czerwonej papryki, świeżego ogórka, czosnku i kawałków delikatnego chleba. W zależności od prowincji Hiszpanii podaje się do niej także różne drobno pokrojone dodatki: jajka, szynkę, oliwki lub orzechy. We wschodniej Andaluzji przygotowuje się również ajo blanco – odmianę gazpacho z migdałów, czosnku, oliwy i chleba bez dodatku pomidorów i papryki. Jadłam zupę skropioną oliwę i posypaną grzankami. Była dobra ale zdecydowanie jednak wolę kiedy oliwa jest wmiksowana do zupy a chleb łagodnie ją zagęszcza. Wy przygotujcie gazpacho tak, jak lubicie.


Składniki (2 porcje)
3 duże pomidory malinowe
1 duża papryka + pół do dekoracji
2 świeże ogórki + jeden do dekoracji
pół papryczki chili
pół małej cebuli
1 ząbek czosnku
pół kajzerki
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
100ml oliwy z oliwek
sól, pieprz
czarnuszka, bazylia


Pomidory sparz krótko i obierz ze skórki. Ogórki obierz. Pomidory, paprykę, 2 ogórki, cebulę, papryczkę chili, bułkę i czosnek pokrój w kostkę, posól delikatnie i zostaw na 15 minut, żeby warzywa puściły sok. Odciśnij, ale soku nie wylewaj, można go wypić lub użyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji zupy. Do warzyw dodaj ocet jabłkowy, cukier i zmiksuj bardzo dokładnie. Dolej soku z warzyw jeśli potrzeba. Ciągle miksując dodaj oliwę. Miksuj, żeby dobrze połączyła się z zupą. Dopraw solą i pieprzem. Pozostałą paprykę i ogórka pokrój w drobną kosteczkę. Zupę podawaj dobrze schłodzoną posypaną papryką i ogórkiem i jeśli lubisz z czarnuszką i listkami bazylii.


Smacznego!


Spróbuj także
Ogórkowy chłodnik
Najlepsza zupa na upał - rzodkiewkowy chłodnik
Mocna i rozgrzewająca - zupa paprykowo-pomidorowa

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony