Wakacyjny arbuzowy drink
Alkohol zdecydowanie najlepiej smakuje nam w towarzystwie. Piwo kojarzy się z rodzinnymi grillowymi spotkaniami w plenerze a wino ze spotkaniem z przyjaciółmi albo wspólnym wieczornym wakacyjnym odpoczynkiem. Wakacje są przecież nie tylko dla dzieci. Po słonecznym i pełnym wrażeń dniu spędzonym na zwiedzaniu lub słonecznych i morskich kąpielach siadamy w gronie przyjaciół i otwieramy jakieś lekkie lokalne wino, lub przygotowujemy wakacyjne drinki.
We Włoszech najczęściej są to drinki w oparciu o nasz ulubiony Aperol. Może to być klasyczny Aperol Spritz ale możecie również dodać go do innych owocowych drinków. Dziś propozycja letniego drinka na bazie arbuza. Drinka robimy „na oko", więc podaję tylko składniki. Dodajcie ich tyle ile Wam odpowiada w zależności od tego jak mocne i jak słodkie lubicie napoje. Do tego drinka używam mocno schłodzonego arbuza. Nie lubię kostek lodu ponieważ rozwadniają drinka. Możesz również wrzucić zmrożone kawałki pomarańczy lub winogrona żeby schłodzić drinka.
Składniki:
arbuz (bez skóry i pestek)
Aperol
sok z cytryny
sok z pomarańczy
woda gazowana lub inny gazowany napój