Ostatnie komentarze

Sezon malinowy już właściwie się już skończył. Okazjonalnie można jeszcze kupić całkiem ładne owoce. Mimo, że nie są już tak tanie jak w sezonie skusiłam się i kupiłam jedno opakowanie. Część z nich dzieci zjadły od razu – maliny są jednymi z ich ulubionych owoców - a część wykorzystałam do przygotowania owsiano-bananowych babeczek. Znowu w domu zapachniało latem. Szkoda, że przed następnym malinowym sezonem jeszcze cały długi rok. Owsiano-bananowe babeczki smakują równie dobrze bez owoców lub z innym sezonowymi skarbami. Teraz przygotujcie je z jabłkiem, gruszką lub śliwką. Zapamiętajcie ten przepis i w przyszłym roku przygotujcie je z truskawkami, malinami lub jeżynami.


Składniki:
200g bananów
140 g mÄ…ki
40g płatków owsianych
70g brÄ…zowego cukru
50g masła
50g jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
maliny

wiÄ™cej»

Jesień zatacza coraz szersze kręgi. Robi się coraz chłodniej, dni coraz krótsze a liście są coraz bardziej kolorowe. Choć brzmi to bardzo malowniczo to nie przepadam za tym, bo jesień jest wstępem do zimy a jej bardzo nie lubię. Jedynym plusem coraz chłodniejszych dni jest pyszne jedzenie. Teraz już nie lekkie owocowe jak wiosną i latem. Teraz cięższe, bardziej aromatyczne, pełne przypraw i rozgrzewające.


Dziś chciałabym zaproponować właśnie takie danie. To gulaszowa zupa ale przygotowana nieco inaczej, bo z mielonym mięsem. Papryczka chili, imbir, ziołowy pieprz i kmin rzymski nadają jej ciepłego rozgrzewającego charakteru.


Składniki:
500g mielonego mięsa
2 marchewki
1 piertuszka
1 cebula
3 zÄ…bki czosnku
1 papryczka chili
kawałek świeżego imbiru
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów pelati
2 łyżki oleju
1 litr bulionu
1 łyżeczka słodkiej papryczki w proszku
pół łyżeczki ziołowego pieprzu
pół łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżki grubego szczypiorku

wiÄ™cej»

W moim domu początek jesieni pachnie jabłkami. Ciasta, szarlotki, tarty, desery wszystko już chyba w tym sezonie przynajmniej raz już robiłam. Dziś coś na szybko, czyli jabłka w cieście francuskim. Idealne, kiedy nie macie zbyt dużo czasu. No chyba, że jesteście mistrzami cukierniczymi i ciasto francuskie przygotowujecie sami. Ja korzystam z gotowca. Ciastka zrobiłam, żeby wspomóc moją zapracowaną córkę. Potem powiedziała, że z takimi ciasteczkami nawet „Pan Tadeusz" wydaje się dobrym pomysłem.


Składniki (6 ciastek)
1 opakowanie ciasta francuskiego
2-3 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżka soku z pomarańczy
3 łyżki mleka
3 łyżki brązowego cukru

wiÄ™cej»

Czasem w sałatkach im mniej składników tym lepiej. Dziś mam dla was propozycję na taką efektowną prostą i kolorową sałatkę. Podstawą do niej jest fasolka. Możecie użyć zwykłej zielonej fasolki szparagowej. Ponieważ mój mąż robi zakupy na pobliskim bazarku to ja używałam fasolki typu mamut. Właściwie różni się od klasycznej fasolki szparagowej jedynie szerokością strączków. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, błonnika. Jest również niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny zatem jest polecana dla chorych na cukrzycę. Ciekawym dodatkiem do tej sałatki są orzechy – dodajcie te, które lubicie najbardziej a także czerwona fasola. Zamarynowałam ją na chwile w soku z cytryny i syropie klonowym. Marynatę tę wykorzystajcie potem jako składnik sosu do sałatki.


Skladniki
0,5 kg fasolki mamut
100g malin
100g sera feta
1 mała czerwona cebula
4 łyżki soku z cytryny
3 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oliwy
garść orzechów nerkowca
natka pietruszki i listki mięty

wiÄ™cej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony