Jesień zatacza coraz szersze kręgi. Robi się coraz chłodniej, dni coraz krótsze a liście są coraz bardziej kolorowe. Choć brzmi to bardzo malowniczo to nie przepadam za tym, bo jesień jest wstępem do zimy a jej bardzo nie lubię. Jedynym plusem coraz chłodniejszych dni jest pyszne jedzenie. Teraz już nie lekkie owocowe jak wiosną i latem. Teraz cięższe, bardziej aromatyczne, pełne przypraw i rozgrzewające.
Dziś chciałabym zaproponować właśnie takie danie. To gulaszowa zupa ale przygotowana nieco inaczej, bo z mielonym mięsem. Papryczka chili, imbir, ziołowy pieprz i kmin rzymski nadają jej ciepłego rozgrzewającego charakteru.
Składniki:
500g mielonego mięsa
2 marchewki
1 piertuszka
1 celula
3 zÄ…bki czosnku
1 papryczka chili
kawałek świeżego imbiru
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów pelati
2 łyżki oleju
1 litr bulionu
1 łyżeczka słodkiej papryczki w proszku
pół łyżeczki ziołowego pieprzu
pół łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżki grubego szczypiorku
Cebulę, czosnek, papryczkę chili i imbir pokrój w kostkę i usmaż na oleju. Dodaj mięso mielone, paprykę w proszku, kmin i pieprz ziołowy smaż przez 10 minut. Dodaj czerwoną fasolę, pomidory, bulion oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w plasterki. Gotuj 40 minut. Dopraw solą i pieprzem jeśli potrzeba. Zupę podaj posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Spróbuj także
Zupa z cukinii z kurkami
Na przekór wirusom – czosnkowa zupa krem
Zupa gulaszowa – fantastyczne danie jednogarnkowe