Co roku tuż po wszystkich świętych w sklepach pojawiają się ozdoby choinkowe a sprzedawcy przekonują nas, że natychmiast trzeba zacząć kupować świąteczne podarunki. Mam wrażenie, że co roku ten świąteczny amok zaczyna się odrobinę wcześniej. Niezależnie od sklepowego szaleństwa im bliżej świąt tym częściej mamy ochotę na łazanki z grzybami, śledzie czy makowiec.
Grudzień w kuchni kojarzy mi się z korzennymi przyprawami oraz z żurawiną. Często robię wtedy słodko-kwaśny żurawinowy kisiel, albo dodaję owocowy mus do deserów. Dziś proponuję wykorzystać świeże żurawiny do przygotowania błyskawicznego ciasta. Było doskonałe w smaku, delikatne w konsystencji a moje dzieci poprosiły od razu, żeby niedługo zrobić je jeszcze raz.
Składniki:
200g mąki
100g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
250g masła
150g brązowego cukru
3 jajka
150g świeżej żurawiny