Ostatnie komentarze
03Gru2018
godz. - 18:36

Cake pops - czekoladowo-cynamonowe choinki

Share

Grudzień to przedświąteczny czas, w którym obok kupowania prezentów, szykowania wyjątkowych pyszności, czy pucowania naszych domów powinniśmy znaleźć chwilę na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Dekoracje świąteczne, wszechobecna świąteczna muzyka, chociaż dla niektórych kiczowate i przesadzone powodują że choćbyśmy nie chcieli, to czujemy się jednak inaczej. No chyba, że jesteśmy jak Grinch, ale zakładam, ze takich ludzi wśród nas jest naprawdę niewielu.


Wielu z nas w grudniu dostaje rozczulające zaproszenia na spotkania przedświąteczne organizowane w przedszkolach i szkołach. Czasami przygotowujemy świąteczne smakołyki, które osłodzą trud małym aktorom. Od paru lat uczestniczę takich imprezach i czasem mam wrażenie, że to właśnie poczęstunek po występach jest najważniejszą częścią przedświątecznego spotkania. Dziś chciałabym zaproponować niezwykle efektowne cake pops w formie świątecznych choinek. Przygotowanie tych słodkości nie zajmie Wam wiele czasu, a zapewniam, ze dzieciaki będą zachwycone.


Składniki:
ciasto:
220g mąki pszennej
3 łyżki kakao 1 szklanka drobnego cukru do wypieków; lub mniej, do smaku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka esencji waniliowej
5 łyżek oleju
250ml mleka
dekoracja:
gorzka czekolada
biała czekolada
cukrowe dekoracje
cukrowe laseczki


Piekarnik rozgrzej do 175stC. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki ciasta wsypać do miski i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przełóż do blaszki i wyrównaj. Piecz przez 30-35 minut. Upieczone ciasto ostudź, pokrój w trójkąty i udekoruj rozpuszczoną czekoladą i cukrowymi dekoracjami.


Smacznego!


Spróbuj także
Kropkowa zabawa - pierwsze ciasto mojej córki
Do dobrego człowiek szybko się przyzwyczaja
Podwieczorek z biszkoptami

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony