Biały barszcz na święta
Śniadanie wielkanocne w Polsce to chyba jedyne znane mi śniadania które zaczynają się od zupy. Na nasz wielkanocny barszcz czerwony czekamy wszyscy cały rok, bo taki barszcz przez duże B z kiełbasą chrzanem jakiem i majerankiem przygotowuję tylko z okazji świąt. Może dlatego właśnie wydaje nam się taki wyjątkowy?
W tym roku postanowiłam wypróbować przepis na biały barszcz. Przygotowałam go kilka dni wcześniej, żeby rodzina mogła ocenić i docenić i wybrać, którą zupę woli na święta. Mimo, że biały barszcz wszystkim bardzo smakował na święta będzie tradycyjnie barszcz czerwony. Biały barszcz jednak na stałe zagości na naszym stole.
Składniki:
zakwas
500 ml wody przegotowanej
5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
4 ząbki czosnku
łyżka majeranku
Do słoika wlej przegotowaną, letnią wodę. Dodaj mąkę, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, czosnek oraz majeranek. Wmieszaj i przykryj gazą. Odstaw w ciemne miejsce. Mieszaj 1-2 razy dziennie. Po 5 dniach zakwas powinien być dobry.