To, że ananas i kokos są najlepszymi przyjaciółmi wiedzą wszyscy wielbiciele Piña colady. Dla nich właśnie i dla tych, którzy mają ochotę na coś pysznego mam dzisiaj propozycję nie do odrzucenia: soczysty ananas otulony lekkim kukurydzianym ciastem z gładkim kokosowym serkiem. Czy to nie brzmi kusząco? Dla mnie bardzo i zapewniam was tak samo smakuje jak brzmi i wygląda. Z całą pewnością skuszą się na ten wspaniały podwieczorek nie tylko dzieci. Dorośli też będą zachwyceni. Dla nich przygotujcie ciasto do ananasa na bazie jasnego piwa zamiast gazowanej wody. Danie nabierze niezwykłego smaku.
Pomysł na to danie został zaczerpnięty z kucharskiej książki Lidla.
Składniki:
pół świeżego ananasa
ciasto
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
6 łyżek mąki kukurydzianej
2 łyżki cukru pudru
pół łyżeczki cynamonu
woda gazowana lub jasne piwo
kokosowy serek
200g niesłodzonego kremowego serka
4 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki cukru pudru
Wymieszaj w misce wszystkie rodzaje maki, cukier puder i cynamon. Dodawaj po trochu wodę gazowaną lub jasne piwo i mieszaj tak, żeby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstaw na 15 minut. Ananasa obierz i pokrój w plastry. Wiórki kokosowe podpraż delikatnie na suchej patelni. Do serka dodaj wiórki (zostaw jedną łyżkę uprażonych wiórków do dekoracji), cukier puder i dokładnie wymieszaj. Plaster ananasa osusz za pomocą ręcznika papierowego, zanurzaj w cieście i smaż na oleju na złoty kolor. Podawaj od razu posypane wiórkami kokosowymi i z kokosowym serkiem.
Smacznego!
Spróbuj także
Podwieczorek nie tylko dla dzieci
Placuszki jaglane z ananasem
Najszybsze ciastka z ananasem