Brokuły to jedno z ulubionych warzyw mojego młodszego dziecka. Najlepsze są takie ugotowane na chrupko, ale beż żadnych dodatków. Ja lubię posypać je uprażonymi płatkami migdałów lub podać z sosem chrzanowym.
Dziś dwie propozycje innego podania brokułów. Pierwsze to klasyczne purée podawane jako dodatek obiadowy. Praktycznie bez żadnych dodatków, tak, żeby wydobyć smak warzyw.
Drugi wariant, to brokuły w postaci pasty do chleba. Choć wydaje się to dziwne, jest zaskakująco dobre.
Składniki purée:
brokuły
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
2 łyżki masła
Brokuły ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Dokładnie odcedzić. Zmiksować blenderem z dodatkiem masła na gładką masę. Można posypać uprażonymi płatkami migdałów.
Składniki pasty:
brokuły
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
1 łyżka majonezu
1 łyżka chrzanu
Brokuły ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Dokładnie odcedzić. Zostawić do ostygnięcia. Zimne zmiksować blenderem na gładką masę. Wymieszać z majonezem i chrzanem. Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z grzankami.
Smacznego!