Ostatnie komentarze
02Lut2018
godz. - 10:19

Coś do pochrupania czyli zdrowe odpowiedniki słonych przekąsek

Share

Są takie produkty, które „trzeba" jeść. Chipsy, orzeszki, małe ciasteczka, popcorn w kinie. Niezależnie od tego ile do miseczki wysypiecie, zjecie wszystko. Znacie to? No ale z drugiej strony są takie sytuacje kiedy coś skubać trzeba. Coś do pochrupania przydaje się podczas czytania pasjonującej książki, przy ciekawym filmie, albo podczas spotkania ze przyjaciółmi.


Dziś chciałabym zaproponować dwie przekąski, które świetne zastąpią niezdrowe słone odpowiedniki. Są pyszne, proste w przygotowaniu. Jeśli chcecie rozszerzyć asortyment proponuję przygotować dodatkowo chipsy z jarmużu albo paluchy z ciasta francuskiego z pesto i sezamem. W przepisie poniżej nie podawałam ilości składników. Dopasujcie je do ilości przekąsek, które możecie zjeść.


Frytki z cukinii
cukinia
mąka pszenna
mleko roślinne
bułka tarta
parmezan
sezam
tymianek
sól, pieprz
Rozgrzej piekarnik do 200stC z termoobiegiem. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Cukinię pokrój w słupki. Przygotuj trzy naczynia: pierwsze z mąką, drugie z mlekiem, trzecie z bułką tartą wymieszaną z parmezanem i sezamem. Mieszankę w trzecim naczyniu dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Każdy kawałek cukinii otocz w mące zanurz w mleku i otocz w panierce z parmezanem. Kawałki cukinii układaj na papierze do pieczenia. Piecz 15 minut. Obróć frytki w połowie pieczenia.


Ciecierzyca z piekarnika
ciecierzyca
oliwa
papryczka chili,
czosnek
zioła prowansalskie
sól
Rozgrzej piekarnik do 200stC z termoobiegiem. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
W miseczce wymieszaj oliwę z ziołami prowansalskimi bardzo drobno posiekaną papryczką chili i rozgniecionym czosnkiem. Dopraw solą, wrzuć ciecierzycę i wymieszaj. Wyłóż ciecierzycę na papier. Piecz 15 minut. Przemieszaj ciecierzycę w połowie pieczenia.


Smacznego!


Spróbuj także
Domowe chipsy
Ślimaki z ciasta francuskiego z cukinią i kozim serem
Coś do pochrupania czyli paluchy z ciasta francuskiego z bazyliowym pesto

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony