Gofry są dla mojej rodziny symbolem lata. Podczas wakacyjnych wyjazdów nad morze są stałym punktem popołudniowych spacerów. Każdy z nas lubi gofry z innymi dodatkami: z bitą śmietaną, owocami, polewami, cukrem pudrem, ważne, żeby były chrupiące i świeże.
Do wyjazdu nad morze jeszcze trochę czasu więc na początek wakacji przygotowałam czekoladowe gofry w domu. Podałam je z waniliowym twarożkiem, świeżymi owocami i polewą czekoladową. Były pyszne. Polecam!
Składniki:
200g masła
200g cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki kakao
3 jajka
400g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
350-400 mleka
waniliowy twarożek, owoce, polewa czekoladowa
Rozetrzyj masło na puszystą masę. Dodaj cukier i esencję waniliową oraz jajka i wymieszaj. Wciąż mieszając dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Nadal mieszając stopniowo wlewaj mleko. Wszystkie składniki mieszaj przez 2-3 minuty ręcznym mikserem na najwyższych obrotach. Piecz do uzyskania złotego koloru. Podawaj z waniliowym twarożkiem, owocami i polewą czekoladową.
Smacznego!
Spróbuj także
Domowe gofry
Czekoladowe naleśniki z serem i malinami
Kokosowa zapiekanka z chałki z owocami