Parę dni przed świętami wszystkie gospodynie domowe dwoją się i troją, żeby zaplanować i przygotować smakołyki na świąteczny stół. Mięsa, ryby, sałatki, kapusty, pasztety - wszystko jest wspaniałe pierwszego, drugiego i nawet trzeciego dnia jemy ze smakiem. Potem nagle okazuje się, że nie możemy nawet patrzeć na te wspaniałe, wyczekiwane potrawy. Co roku staram się bardzo przygotować wszystko, ale w takiej ilości, żeby w drugi dzień świąt wieczorem wysprzątać lodówkę i zabrać się za przygotowywanie nowych smakołyków. Czasem mi się udaje...
Dziś sposób na wykorzystanie upieczonego lub ugotowanego mięsa. Możesz wykorzystać dowolne, które zostało Ci po niedzielnym lub świątecznym obiedzie. W tym daniu kaczka, indyk, nawet kurczak z rosołu będą smakować doskonale. Spróbujcie.
Składniki:
6 chlebków pita
500g upieczonego lub ugotowanego mięsa
pół czerwonej cebuli
świeża żółta papryka
garść posiekanego szczypiorku
6 liści kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej
pół papryczki chili
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki gęstego jogurtu
2 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
Do miski wrzucamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i przesiekaną kapustę pekińską lub sałatę lodową, paprykę pokrój w kostkę. Upieczone lub ugotowane mięso obierz ze skóry i kości i porwij lub pokrój w drobne kawałki. Wrzuć do miski cebulę, kapustę, paprykę, mięso i posiekaną papryczkę chili. Dodaj wszystko do mięsa i wymieszaj. Dosyp szczypiorek, dopraw solą, pieprzem i oliwą. Wymieszaj ponownie. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu tak, żeby uzyskać gładką emulsję. Chlebki pita podgrzej w piekarniku. Gorące przekrój robiąc kieszonkę. Wypełnij farszem z mięsem i polej musztardowym sosem.
Smacznego!
Spróbuj także
Kanapka na wynos
Prosta przekąska - cukinia w cieście naleśnikowym
Tortilla – apetyczne i smaczne drugie śniadanie do szkoły