Drugie śniadanie to posiłek niedoceniany. Właściwie jedzą go dzieci w przedszkolu i uczniowie na długiej przerwie. Dorośli pracujący zadawalają się najczęściej kawą. Jeśli z jakiś przyczyn nie zjedli rano śniadania, wtedy drugie śniadanie kończy się w fast foodzie, bo przecież burczący z głodu brzuch skutecznie zakłóca nawet ciche myśli. A dietetycy zalecają spożywanie pięciu posiłków dziennie w odpowiednich trzy-, cztero-godzinnych odstępach czasu. Zapewniamy sobie w ten sposób dobre samopoczucie, właściwy poziom wydzielania insuliny i brak gwałtownych skoków poziomu glukozy co zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Dziś więc propozycja drugiego śniadania. Można je przygotować wcześniej a potem lekko podgrzać zatem nadaje się do zabrania do pracy. Będzie smakować i dorosłym i dzieciom, a dla łasuchów, którzy liczą kalorie może być deserem bez wyrzutów sumienia.
Składniki:
120g kaszy jaglanej
300ml wody
szczypta soli
pół łyżeczki masła
jabłko
szczypta cynamonu
łyżeczka masła
łyżeczka brązowego cukru
Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Niewielkie naczynie żaroodporne wysmaruj masłem nałóż połowę kaszy, na nią warstwę jabłek. Posyp cynamonem i cukrem. Przykryj resztą kaszy. Połóż na wierzch wiórki masła. Zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180stC. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii i polej sosem waniliowym lub odrobiną jogurtu naturalnego.
Smacznego!