Ostatnio na jednym blogów padło pytanie o sposób na jesienną chandrę. Mnie czasami pomagają kulinarne zmagania z samą sobą. Najpierw szukam inspiracji nie tylko internetowych ale również w papierowej wersji. Potem zwykle dłużej sprzątam te inspiracje niż gotuję ale czego się nie robi dla poprawienia humoru. Potem przegląd lodówki i spiżarni, szybkie zakupy i ... bałagan w kuchni. Z tego bałaganu wyłania się coś pysznego and te momenty lubię najbardziej.
Â
Podczas ostatnich zakupów wpadły mi w oko wyjątkowo duże i ładne pieczarki. Aż się prosiły, żeby włożyć je na grilla lub do piekarnika z jakimś pysznym nadzieniem. Chwila zastanowienia i na stole wylądowały cebula, ser gorgonzola, orzechy włoskie i suszone pomidory. Jeszcze tylko bałagan w kuchni i ... kolacja gotowa.
Â
Składniki:
5 dużych pieczarek
150g sera gorgonzola
2 zÄ…bki czosnku
4 suszone pomidory z oliwy
6 orzechów włoskich
mała papryczka chili
2 łyżki masła
duża garść siekanej natki z pietruszki
sól pieprz
Rozgrzej piekarnik do 180stC.
Pieczarki obierz, wykrój głęboko nóżkę. Naczynie do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia i skrop oliwą. Ułóż pieczarki. Każdą nich dopraw pieprzem i włóż odrobine masła. Nóżki pieczarek, cebulę, czosnek, papryczkę chili pokrój w kostkę i krótko podsmaż na maśle. Orzechy obierz i posiekaj. Ser pokrój w kostkę. Pomidory odsącz z oliwy i pokrój. Wymieszaj podsmażone warzywa z orzechami, pomidorami, serem i natką z pietruszki. Jeśli trzeba dopraw solą i pieprzem. Farsz nałóż do kapeluszy i piecz około 15 minut.
Â
Smacznego!