Dzisiaj danie dla jednej osoby na rzeczywiście duży głód lub dla dwóch jeśli potrafią się sprawiedliwie podzielić posiłkiem. Poza tortillami oraz jajkami składniki dania możecie dobrać według własnego uznania. Wielkość tortilli należy opasować do wielkości Waszej patelni. Ja do swojej fritatty dodałam szynkę, żółty ser, zioła oraz całe mnóstwo kolorowych pomidorków. Żeby dodatkowo zaostrzyć smak dania użyłam ziołowej tortilli. Przyznacie, że w takiej kombinacji moje danie prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Jeśli nie macie się z kim podzielić śniadaniem odłóżcie resztę na później. Zimna fritatta smakuje równie dobrze.
Składniki (1 duża porcja)
2 20cm tortille
3 jajka
50ml śmietanki
100g szynki
100g startego żółtego sera (może być mozzarella)
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia
Jajka wbij do miseczki, dodaj śmietankę i podbij widelcem. Dodaj pokrojoną w kosteczkę szynkę, starty żółty ser, posiekane szczypiorek i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej połóż tortillę. Wylej na nią masę jajeczną i przykryj drugą tortillą. Smaż na niedużym ogniu aż masa jajeczna prawie się setnie. Przełóż fritattę na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę. Uzupełnij olej jeśli potrzeba. Przed podaniem udekoruj pomidorkami i ziołami.
Smacznego!
Spróbuj także:
Tortilla – apetyczne i smaczne drugie śniadanie do szkoły
Chili con carne – inaczej
Omlet z cukinią i pomidorową salsą