Podczas wakacji najbardziej nie lubię pakowania i rozpakowywania. Nawet po najbardziej udanym wyjeździe zawsze humor psuje mi malownicza sterta bagaży na środku mieszkania. Ubrania, które natychmiast trzeba uprać, zabawki na plażę, które nawet oczyszczone sypią piaskiem przez najbliższy rok, buty, które trzeba dosuszyć, bo fale były ostatnio bezlitosne i całe mnóstwo drobiazgów i najważniejszych na świecie pamiątek z wakacji, które koniecznie trzeba było przywieźć do domu. Rodzice małych kolekcjonerów wszystkiego, wiedzą o czym mówię: siedemnasta bardzo piękna szyszka, 100 nietypowych kamieni, deska, która była kiedyś korsarskim statkiem i 15 patyków, z których każdy ma inną moc. Najgorsze z tego jest to, że przynajmniej część z tych rzeczy za jakiś czas trzeba będzie znowu zapakować ...
Powrót z wakacji staramy się zwykle połączyć ze zwiedzaniem. W związku z tym podróż kończymy zwykle wieczorem. W domu czeka pusta lodówka a dzieci tuż za progiem domu zadają sakramentalne pytanie: „Mamo, a co będzie na kolację?". Dzieci mają perfekcyjne wyczucie czasu
Dziś propozycja ratująca nerwy gospodyni domowej. Trzeba je poprzedzić niewielkimi zakupami, ale składniki znajdziecie w każdym osiedlowym sklepiku. Jest to trochę bardziej wyrafinowana wersja grzanek, które robiliśmy z rodzeństwem na szybką kolację w moim rodzinnym domu. 10 minut przygotowań, 20 minut w piekarniku (podczas których zdążycie wstawić pranie) i kolacja gotowa.
Składniki:
1 opakowanie schłodzonego ciasta francuskiego
6 plastrów szynki
6 plastrów sera żółtego
6 jajek
2 łyżki czarnuszki
2 łyżki mleka
3 plasterki cebuli
gałązki bazylii
pomidor
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie pokrój na 6 prostokątów. Ułóż je na papierze do pieczenia. Każdy prostkąt posmaruj mlekiem i posyp czarnuszką. Na ciasto nałóż plaster sera tak, żeby zostawić około 1cm brzeg. Na ser nałóż krążki cebuli. Przykryj plasterkiem szynki. Piecz około 10 minut. Wyjmij (nie wyłączaj piekarnika), na każdy tost wbij jedno jajko. Wstaw do piekarnika na 7-10 minut w zależności jak bardzo ścięte jajka lubisz. Udekoruj gałązkami bazylii i cząstkami pomidora. Podawaj od razu.
Smacznego!
Spróbuj także:
Jajka w koszyczkach z szynki parmeńskiej
Kanapki inaczej
Ślimaki z ciasta francuskiego z cukinią i kozim serem