Każdy, kto chociaż raz w życiu na balkonie lub w ogrodzie posadził miętę dobrze wie, że z jednej małej sadzonki rozrasta się całkiem pokaźny krzaczek. W następnym roku takich krzaczków w ogrodzie będzie kilka. Na moim balkonie mięta rośnie co roku. Lubię dodać ją do lemoniady, która doskonale orzeźwia w upalny dzień. Listki mięty są miłą dekoracją deserów i ciast.
Dzisiaj wykorzystałam miętę do przygotowania odświeżającego pesto do grzanek. Ta szybka przekąska nie tylko pięknie wygląda ale też doskonale smakuje. Ja dodałam do niej ser kozi, ale sprawdzi się również mozzarella, feta.
Składniki:
2 duże kromki chleba
dwie garście listków mięty
1 garść pietruszki
2 łyżki pistacji
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki parmezanu
100 ml oliwy
sól, pieprz
do dekoracji
pomidorki koktajlowe, borówki pistacje
Listki mięty i pietruszki umyj dokładnie. Zblenduj je dokładnie z pistacjami, parmezanem, czosnkiem, i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Grzanki włóż do piekarnika na 3-4 minuty. Na gorące grzanki nałóż pesto. Udekoruj pomidorkami koktajlowymi, borówkami i pistacjami. Podawaj od razu.
Smacznego!
Spróbuj także
Kokosowa zapiekanka z chałki z owocami
Bruschetta z pomidorami i awokado
Coś do chleba, czyli pasty z wędzonej makreli