W każdym mieście są kultowe miejsca w które wielu ludzi pielgrzymuje, żeby kupić coś pysznego, wyjątkowego. Niedawno przypomniało mi się, że najsmaczniejsze zapiekanki z pieczarkami jadłam na Starym Mieście w Warszawie. Były długie, bo robione z bagietek, idealnie chrupiące z pieczarkami, żółtym serem i pikantnym keczupem. Nie miały żadnych wyrafinowanych składników a żadne inne nie smakowały tak wspaniale.
Narobiłam sobie takiego apetytu tymi wspomnieniami, że postanowiłam przygotować chrupiące grzanki. Nie próbowałam odtwarzać tamtego smaku ale i tak grzanki z pieczarkami i awokado wyszły przepyszne. Polecam je na chrupiącą przekąskę lub szybki obiad, koniecznie z dużą ilością natki pietruszki.
Składniki:
bagietka
2 łyżki masła
500g pieczarek
papryczka chili
awokado
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła klarowanego
150g startej mozzarelli
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Piekarnik rozgrzej do 170stC. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Pieczarki oczyść. Usuń nóżki i pokrój w plasterki. Cebulę, papryczkę i czosnek pokrój w kosteczkę. Na patelni rozpuść mało klarowane. Zeszklij cebulę, papryczkę i czosnek. Dodaj pieczarki i usmaż na złoto. Zdejmij patelnię z palnika, dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
Ukrój ukośne kromki z bagietki. Posmaruj masłem i ułóż na blasze. Piecz przez 5-7 minut. Awokado pokrój w plasterki. Na podpieczone grzanki nałóż mozzarellę i zapiekaj 2-3 minuty aż ser się roztopi. Na grzanki nałóż plasterki awokado i gorące pieczarki. Podawaj od razu.
Smacznego!
Spróbuj także
Tortilla – apetyczne i smaczne drugie śniadanie do szkoły
Bruschetta z pomidorami i awokado
Domowe hot-dogi