Ostatnie komentarze
29Lis2019
godz. - 20:23

Guacamole z komosą ryżową

Share

Chociaż dla niektórych może brzmieć nieco dziwnie czasem nie mam ochoty na kanapki z wędliną. Wtedy kombinuję z innymi dodatkami. Kiedy mam czas są to pasztety z warzyw, ryb lub mięsa, ale częściej przygotowuję pasty. W zasadzie lubią je wszyscy choć bywają wyjątki. Jednym z nich jest pasta z awokado. O ile awokado w kawałkach jest jadalnym składnikiem sałatek, o tyle rozgniecione nie daje się zjeść.


Kiedy więc na stronie www.naszakasza.pl znalazłam przepis na guacamole z komosą ryżową postanowiłam przygotować je tylko dla siebie. Wskazówka w przepisie mówi, żeby potraktować je jako dodatek do dania obiadowego, ale ja zjadłam je tak jak lubię najbardziej – ze świeżym ciemnym pieczywem. Polecam!


Składniki
1 awokado
75g komosy ryżowej
mała czerwona papryka
kawałek papryczki chili
1 ząbek czosnku
pół szalotki
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz


Komosę wypłucz wrzątkiem na sitku. Zalej 150ml wrzącej wody, dopraw szczyptą soli i gotuj pod przykryciem bez mieszania przez 12-15 minut. Zostaw do ostudzenia. Papryczkę chili, czerwoną słodką paprykę i szalotkę pokrój w małą kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Awokado obierz, usuń pestkę i rozgnieć dokładnie widelcem. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj, żeby awokado nie ściemniało. Dodaj oba rodzaje papryki, szalotkę, czosnek i wymieszaj. Dodaj ugotowaną komosę, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj ponownie.


Smacznego!


Spróbuj także:
Na złość jesieni – słoneczna pikantna konfitura z moreli
Pasztet z soczewicy
Coś do chleba, czyli pasty z wędzonej makreli

 

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony