Nowy rok szkolny jest rzeczywistością. Uczniowie walczą z testami i pracami domowymi rodzice natomiast zmagają się ze stałym problemem drugich śniadań do szkoły. Nieśmiertelna kanapka i jabłko w końcu się nudzi. Przynajmniej czasami trzeba dla odmiany przygotować coś innego. Dobrą propozycją są kolorowe warzywa, może tortille z ulubionymi dodatkami.
Dziś chciałabym zaproponować jaglane placuszki z jabłkami, które są doskonałą propozycją na ciepły podwieczorek, ale smakują równie dobrze na zimno. Dla placuszkowych łasuchów będą smakowitym drugim śniadaniem. Dodajcie do nich świeże owoce a dzieciaki będą zachwycone. Może się okazać, że następnego dnia będziecie musieli przygotować następną znacznie większą porcję dla szkolnych przyjaciół Waszych dzieci.
Składniki
100g kaszy jaglanej
2 jabłka
1 jajko
1 banan
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
4 łyżki mąki
Jabłka umyj, wykrój gniazdo nasienne i pokrój w małą kostkę. Kaszę jaglaną ugotuj. Banana, jajko, połowę kaszy jaglanej zmiksuj dokładnie. Dodaj cukier waniliowy, cukier puder, mąkę i resztę kaszy jaglanej. Wymieszaj dokładnie. Jeśli masa jest zbyt gęsta możesz dodać odrobinę mleka. Dodaj jabłka i ponownie wymieszaj. Smaż placuszki na oleju na złoto z obu stron. Podawaj z jogurtem, serkiem waniliowym lub cukrem pudrem oraz owocami.
Smacznego!
Spróbuj także
Placki kalarepkowo marchewkowe
Placuszki jaglane z ananasem
Pomarańczowe pancakes z czekoladowym sosem na poprawę humoru