Ostatnie komentarze
12Kwi2017
godz. - 10:41

Jaglane śniadanie

Share

Kasza jaglana jest wyjątkowo wdzięcznym produktem. Sprawdza się zarówno w daniach na słodko jak i w wersji warzywnej. Ugotowana na sypko może być dodatkiem do dań mięsnych lub bazą do sałatek. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dzięki zawartości witaminy E i lecytyny polecana jest uczniom, studentom i osobom intensywnie pracującym umysłowo pozytywnie wpływając na pamięć i koncentrację. Po kaszę jaglaną bogatą w krzemionkę powinny także sięgnąć kobiety dbające o wygląd włosów, skóry, paznokci.


Jeśli ktoś nie jest przekonany do kaszy jaglanej powinien rozpocząć przygodę z płatkami jaglanymi. Mają przyjemny delikatny smak a ugotowane konsystencją przypominają kaszę manną. Gotują się szybko więc są idealne jako pożywne wartościowe śniadanie. Dodatek owoców i chrupiących uprażonych pestek sprawi, że staną się ulubionym śniadaniem całej rodziny.


Składniki (2 porcje):
50g płatków jaglanych
300ml mleka kokosowego
3 łyżki ksylitolu
½ łyżeczki esencji waniliowej
3 jabłka
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki sezamu
2 łyżki słonecznika


Pestki słonecznika i sezamu upraż na suchej patelni.
Umyte jabłka obierz i pokrój w kostkę. Umieść je w rondlu z grubym dnem, dodaj 1/4 szklanki wody i duś do miękkości. Kiedy jabłka są już prawe gotowe dodaj 2 łyżki ksylitolu i cynamon. Odstaw do ostygnięcia.
W garnku z grubym dnem umieść płatki i mleko. Gotuj na niedużym ogniu przez 3-5 minut. Zdejmij z ognia. Dodaj esencję waniliową i resztę ksylitolu. Wymieszaj. Umieść w pucharkach lub miseczkach. Na płatki nałóż warstwę jabłek i dużą ilość pestek ze słonecznika i sezamu.


Smacznego!

 

Spróbuj także:

Zdrowy deser - nasiona chia z owocami

Zdrowe śniadanie dla wszystkich

Drugie śniadanie dla wszystkich

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony