Ostatnie komentarze
17Sty2020
godz. - 10:31

Jajka po turecku

Share

Pewnie nie jesteśmy oryginalni, ale jajka są naszym ulubionym śniadaniowym weekendowym produktem. Bardzo lubimy jajecznicę, jajka sadzone na szynce zwane przez moje dzieci jajkami na skrzynce, jajka na miękko, szakszukę i inne. Ciągle szukamy nowych pomysłów, żeby urozmaicić weekendowe śniadania.


Kiedyś w programie Nigella Lawson widziałam jajka po turecku z greckim jogurtem i palonym masłem. Postanowiłam odtworzyć to danie. Nigella podgrzewała swój jogurt, ale ja właśnie ten kontrast w daniu lubię najbardziej. Wypróbujcie jajka po turecku. Podajcie je z chrupiącymi grzankami lub świeżą bagietką. Danie jest proste, smakuje wybornie a przecież o to chodzi w leniwych weekendowych śniadaniach.


Składniki (2 porcje)
8 łyżek jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 jajka
2 łyżki szczypiorku lub koperku
1 łyżka octu
sól, pieprz


Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
Masło podgrzej dość mocno na patelni. Zdejmij z ognia, dodaj oliwę i paprykę w proszku i wymieszaj.
Jogurt wyłóż do miseczek.
Surowe jajko wbij do miseczki. W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej ocet. Za pomocą łyżki zamieszaj wodę tak, żeby zrobić wir. W środek wiru wlej jajko. Gotuj na małym ogniu aż białko się zetnie (około 2-3 minuty). Delikatnie wyjmij z wody. Połóż jajko na jogurcie. Polej masłem i posyp szczypiorkiem lub koperkiem. Podawaj od razu.


Smacznego!


Spróbuj także:
Jajko do szklanki – śniadanie pełne wspomnień
Wiosenne szparagowe śniadanie
Jajecznica z kurkami

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony