Parę lat temu przygotowałam po raz pierwszy owsiane batoniki, które stały się jednymi z ulubionych ciastek moich dzieci. Później próbowaliśmy wprowadzić do śniadaniowego menu owsiankę. Szło bardzo opornie. Ostatecznie płatki owsiane wszyscy zjadają choć każdy w innej formie: jedni na słodko, inni w formie omletów, reszta z pomidorem papryką i oliwkami.
Dziś połączyłam przyjemne z pożytecznym czyli śniadaniowe owsianki oraz owsiane ciasteczka. Powstała z tego lekko słodka pieczona owsianka w formie małych tart, do której dodaliśmy jogurt naturalny oraz świeże owoce. Tak podana owsianka zniknęła z talerzy migiem.
Zdradzę Wam jeszcze jeden sekret. Poza tym dzięki niej przygotowanie śniadania jest jeszcze szybsze i mniej skomplikowane. Owsiane foremki migiem upieczecie poprzedniego dnia wieczorem a rano wystarczy tylko wyjąć jogurt i umyć owoce. Proste prawda?
Składniki (2 porcje)
120g płatków owsianych górskich
3 łyżki syropu klonowego
4 łyżki rozpuszczonego masła
4 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka sezamu
pół dużego jabłka
300g jogurtu naturalnego
owoce
płatki migdałów
Piekarnik rozgrzej do 190stC. Foremki do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia.
Jabłko zetrzyj na papkę. Wymieszaj płatki owsiane ze zmielonymi migdałami, rozpuszczonym masłem, syropem klonowym, sezamem oraz startym jabłkiem. Masą wyłóż foremki dociskając mocno. Piecz około 20 minut aż będą lekko rumiane.
Upieczone blaty wyjmij dopiero jak zupełnie ostygną.
Wypełnij foremki jogurtem i owocami. Posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Malinowa owsianka
Śniadaniowa owsianka z kremem orzechowym i granatem
Truskawkowe śniadanie