Kiedy moje dzieci wyjeżdżają na obozy sportowe tradycyjnie pytam, co im przygotować do jedzenia po powrocie. W tym roku o dziwo zgodnie zażyczyli sobie naleśniki z nutellą. Wiedzą doskonale, że z różnych powodów nutelli nie kupujemy zaakceptowali więc domowy krem czekoladowy. Kiedy zapytałam, po co proponują nutellę znając zasady,odpowiedzieli, że zawsze warto spróbować Liczyli chyba na to, że mama odurzona perspektywą dwóch tygodni świętego spokoju bez zastanowienia zgodzi się i potem będzie można egzekwować obietnicę. Nie udało się, a naleśniki z domowym kremem czekoladowym były doskonałe.
Składniki:
naleśniki:
300g mąki
300ml mleka
300ml wody
100ml oleju
1 jajko
3 łyżki gorzkiego kakao
szczypta soli
krem czekoladowy
4-5 suszonych daktyli
1 awokado
2 łyżki kakao
2 łyżki syropu klonowego
50g ciemnej czekolady
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i zostaw do przestudzenia. Daktyle, awokado, syrop klonowy, kakao zmiksuj na gładki krem. Dodaj czekoladę i ponownie zmiksuj. Odstaw do lodówki.
Mleko, wodę, jajko, olej i sól wymieszaj dokładnie. Dodawaj stopniowo mąkę i mieszaj przy pomocy miksera, tak aby uzyskać gładkie, lejące ciasto (jeśli konsystencja ciasta nie jest właściwa dodaj odpowiednią ilość wody lub mąki). Na koniec dodaj kakao i dokładnie wymieszaj raz jeszcze. Wylej na gorącą patelnię porcję ciasta rozprowadź poruszając patelnią. Usmaż z jednej strony. Kiedy całkowicie zniknie surowe ciasto przełóż na drugą stronę. Smaż jeszcze chwilkę. Odłóż na talerz.
Na każdy naleśnik nakładaj krem, plasterki bananów i złóż w trójkąty. Możesz podawać od razu, gorące z łyżką jogurtu, polewą czekoladową i płatkami migdałów albo lekko przysmażyć na patelni.
Smacznego!
Spróbuj także:
Naleśniki prawie-jak-Rafaello
Zielone wiosenne naleśniki z wędzonym pstrągiem i kozim serem
Czekoladowe naleśniki z serem i malinami