Ostatnie komentarze
11Mar2016
godz. - 10:08

Kapuśniaczki pani Ani

Share

Przepis drożdżowe bułeczki z nadzieniem z kiszonej kapusty dostałam od dobrego ducha naszego domu. Pani Ania zwana przez moje dzieci babcią przynosiła nam różne smakołyki: pierogi ruskie, ciasta i kapuśniaczki właśnie. Nadzienie do tych małych bułeczek możecie zrobić wegetariańskie tylko z kapusty z dodatkiem cebulki albo z dodatkiem kiełbasy lub boczku. Smakują doskonale na ciepło, jako dodatek do barszczu czerwonego, ale są równie pyszne na zimno. Wierzch bułeczek posypcie przyprawą, którą lubicie najbardziej: makiem, sezamem lub kminkiem.

 

Składniki:
farsz:
0,5 kg kapusty kiszonej
1 duża cebula
2 łyżki masła
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka pieprzu
1 łyżeczka kminku
200g kiełbasy lub wędzonego boczku
ciasto:
0,5kg mąki
5dag drożdży
łyżka cukru
0,25ml mleka
szczypta soli
100g masła
2 jajka
2 łyżki sezamu


Kapustę duś przez godzinę z dodatkiem ziela angielskiego, pieprzu i liścia laurowego i kminku. Cebulę pokrój w kosteczkę i usmaż na złoto na maśle. Jeśli dodajesz kiełbasę lub boczek pokrój je w kostkę i podsmaż. Pod koniec duszenia dodaj oba dodatki do kapusty. Wymieszaj dokładnie. Gotową kapustę wyłóż na deskę i posiekaj. Odstaw do ostygnięcia.


Zrób zaczyn do ciasta drożdżowego: pokruszone drożdże zasyp łyżką cukru i wymieszaj z 100ml ciepłego mleka. Zostaw do wyrośnięcia. Roztop w rondelku masło. Odstaw do ostygnięcia. Mąkę przesiej do miski. Dodaj jedno całe jajko i jedno żółtko, szczyptę soli, drożdże i roztopione masło. Zagniataj ciasto do momentu, aż będzie odklejało się od rąk. Włóż kulkę ciasta do miseczki przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Rozgrzej piekarnik do 200stC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Po około godzinie wyjmij ciasto na stolnicę posyp mąką, krótko zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 0,5cm. Wycinaj szklanką kółeczka, nakładaj łyżeczką farsz i sklejaj. Układaj bułeczki na papierze sklejeniem do dołu. Wierzch bułeczek posmaruj rozmąconym białkiem i posyp sezamem. Piecz 25 minut.


Smacznego!

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony