Karczochy są dalekimi kuzynami ostu. Najlepiej widać to kiedy zakwitną. Ale ...
Karczochy zbiera się, zanim zakwitną, gdy ich główki są zwinięte. Otwarte, ciemne główki są niejadalne. Niejadalna jest także wewnętrzna część karczocha: włoski porastające dno kwiatowe. Tylko młodziutkie karczochy można zjadać w całości.
Zanim przystąpicie do oczyszczania karczochów koniecznie włóżcie gumowe rękawiczki. Ciemne opuszki palców są trudne do doczyszczenia. Po obraniu od razu (od razu znaczy w tym przypadku od razu ) włóżcie je do wody z dodatkiem soku z cytryny – bez tego brązowieją szybciej niż banany, jabłka i awokado razem wzięte.
Wakacje to nie jest czas na długie gotowanie, więc dziś chciałabym polecić szybki i łatwy przepis z którego korzystałam. Dzięki niemu docenicie prawdziwy smak karczochów. Znalazłam go na stronie www.weganon.pl. Chyba prościej się już nie da: kilka podstawowych produktów, dłuższa chwila na przygotowanie, garnek patelnia i ... już. Jak się nad tym zastanowić to można prościej. Można zamówić w restauracji lub kupić marynowane ale zapewniam Was, że to nie to samo. Dobranie się do serca karczocha nie jest łatwe, ale wystarczą jeden, dwa warzywa, żeby nabrać wprawy. A naprawdę warto, bo są pyszne.
Składniki:
8 karczochów
3 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 cytryna
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Przygotuj dużą miskę z zimną wodą. Wciśnij do niej sok z połowy cytryny. Zacznij obieranie karczocha od usuwania listków od strony łodygi. Obieraj aż listki będą jasnozielone prawie żółte. Zetnij górną część karczocha zostawiając około 2/3 całości. Odetnij łodygę i resztki listków. Przetnij karczoch na pół. Ostrym nożem usuń włoski znajdujące się nad sercem karczocha. OD RAZU włóż obraną połówkę do wody z cytryną. W garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć karczochy i gotuj około 15 minut. Karczochy wyjmij z wody i osusz na ręczniku papierowym. Czosnek pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż karczochy z czosnkiem na niedużym ogniu przez parę minut aż lekko się przyrumienią. Przed podaniem posyp natką pietruszki, skrop cytryną i dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Wiosenne szparagowe śniadanie
Food bowl czyli po prostu pyszna miska
Zrobić coś z niczego, czyli pieczone klopsiki z cukinii