Grapefruit jest niezwykłą bombą witaminową. Jest bogatym źródłem witamin C i beta-karotenu, dzięki czemu wzmacniają odporność organizmu. Najwięcej witaminy C mają czerwone owoce. Mają również najwięcej goryczy i może dlatego są rzadziej wybierane niż pozostałe odmiany. Grejpfruty są te ważnym składnikiem diet odchudzających – są niskokaloryczne i przyspieszają przemianę materii. Dodatkowo obniżają poziom cholesterolu i regulują ciśnienie.
Należy jednak pamiętać, że sok z grejpfruta może zaburzać wchłanianie niektórych leków. Dlatego jeśli zamierzacie wprowadzić te owoce do swojej diety zapytajcie o radę lekarza. Jeśli nie ma przeciwskazań zajadajcie te pyszne owoce. Dziś propozycja przekąski, wstępu do obfitszego śniadania albo po prostu deseru. Karmelizowany grapefruit z syropem klonowym i cynamonem skradnie wasze serca.
Składniki:
1 grapefruit
2 łyżeczki brązowego cukru
pół łyżeczki cynamonu
3 łyżki syropu klonowego
3 łyżki płatków migdałów
Rozgrzej piekarnik w funkcji grill.
Umyj grapefruita i przekrój go na pół. Cukier wymieszaj z cynamonem. Posyp mieszanką połówki owocu. Polej syropem klonowym i wstaw bezpośrednio pod grilla. Piecz około 10 minut, aż cukier skarmelizuje i lekko się przyrumieni. Podawaj od razu posypany uprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!
Spróbuj także:
Malinowa owsianka
Oliwkowe kanapki na drugie śniadanie
Truskawkowe śniadanie