Dzisiaj danie z kategorii tych, które słabo wyglądają a niebiańsko smakują. Mogą się nim zainteresować również ci, którzy, tak jak ja, nie lubią wyrzucać jedzenia. Użyłam w nim resztki produktów: lekko wyschniętej chałki, owoców i mleczka kokosowego. Wszystkiego za mało, żeby zrobić coś konkretnego, ale na pobałaganiony deser wystarczyło idealnie.
Zapiekanka z chałki z sezonowymi owocami: borówkami i truskawkami połączone z mleczkiem kokosowym i z kokosową kruszonką smakowały idealnie z porzeczkowym sorbetem i świeżymi listkami mięty. Była słodka, cudownie chrupiąca z wierzchu, wilgotna i owocowa w środku.
Składniki (2 porcje)
pół dużej chałki
kilka truskawek
garść borówek amerykańskich
150ml mleczka kokosowego
3-4 łyżki syropu klonowego
pół łyżeczki cynamonu
kruszonka
1 łyżka masła
4 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżeczki cukru pudru
Piekarnik rozgrzej do temperatury 185stC. Naczynie żaroodporne (moje 15 na 20cm) wysmaruj masłem.
Chałkę pokrój w plasterki. Owoce umyj. Truskawki pokrój w mniejsze kawałki. Kilka ładniejszych kawałków zostaw do dekoracji. W naczyniu żaroodpornym poukładaj kromki chałki na przemian z owocami. Mleczko kokosowe wymieszaj z syropem klonowym i cynamonem. Polej nią chałkę i owoce. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez 25-30 minut. Zdejmij folię i piecz kolejne 15 minut aż wierzch się przyrumieni. Przygotuj chrupiące wiórki kokosowe. Na patelni rozpuść masło. Wiórki kokosowe wymieszaj z cukrem pudrem. Wysyp na patelnię i smaż aż wiórki lekko się przyrumienią. Zostaw do ostudzenia. Upieczoną zapiekankę posyp wiórkami. Podawaj gorące z kulką lodów.
Smacznego!
Spróbuj także
Dzieci w kuchni czyli truskawki w czekoladzie
Ciasto z budyniem i truskawkami
Rabarbar i truskawki pod kokosową pierzynką