Ostatnie komentarze
18Sie2020
godz. - 18:40

Kokosowy naleśnikowy makaron z owocami i pistacjami

Share

Moje dzieci kiedyś nie jadały słodkich obiadów i kolacji. Naleśniki z dżemem, pierogi z serem, knedle ze śliwkami w ogóle nie wchodziły w grę. Od jakiegoś czasu gust dzieci się zmienił i naleśniki są bardzo pożądane a w owocowym sezonie kluski z truskawkami często goszczą na naszym stole. Dziś na kolację przygotowałam wariację na temat tego ostatniego dania. Zamiast tradycyjnego makaronu przygotowałam paseczki kokosowo waniliowych naleśników, mus truskawkowy zastąpiłam całymi owocami, do tego ser oraz kokosowa kruszonka. Już od dawna nie jestem dzieckiem, ale ta kolacja i mnie bardzo smakowała.


Składnik (4 porcje)
ciasto na 12 naleśników (patelnia 20cm):
200ml mleka kokosowego
300ml gazowanej wody
100ml oleju
1 jajko
8 czubatych łyżek mąki
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
kokosowa kruszonka
8 łyżek wiórków kokosowych
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
dodatkowo:
600g białego sera
owoce
pistacje


Mleko, wodę, jajko, olej i sól wymieszaj dokładnie. Dodawaj stopniowo mąkę i mieszaj przy pomocy miksera, tak aby uzyskać gładkie, lejące ciasto (jeśli konsystencja ciasta nie jest właściwa dodaj odpowiednią ilość wody lub mąki). Wylej na gorącą patelnię porcję ciasta rozprowadź poruszając patelnią. Usmaż z jednej strony. Kiedy całkowicie zniknie surowe ciasto przełóż na drugą stronę. Smaż jeszcze chwilkę. Odłóż na talerz.
Roztop masło i wymieszaj je z wiórkami kokosowymi i cukrem. Smaż przez chwilę mieszając. Zostaw do ostudzenia.
Naleśniki pokrój w paseczki. Wymieszaj je z pokruszonym serem, owocami, pistacjami i posyp kokosową kruszonką.


Smacznego!


Spróbuj także:
Czekoladowe naleśniki z serem i malinami
Naleśniki prawie-jak-Rafaello
Zielone wiosenne naleśniki z wędzonym pstrągiem i kozim serem

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony