Według mojego męża nic nie gasi skuteczniej pragnienia w upalny dzień niż orzeźwiający chłodny kompot z rabarbaru. Rabarbar go gotuję w niewielkiej ilości wody i potem rozcieńczam wodą mineralną gazowaną. Osobiście zdecydowanie wolę lemoniadę z kawałkami cytryny, limonki i miętą. Ze względu na nasze różne upodobanie latem często robię oba napoje.
Rabarbar jest bogatym źródłem witamin A, C i E, potasu, kwasu foliowego i błonnika. Zawiera jednak duże ilości kwasu szczawiowego dlatego nie powinni jadać go osoby chore na nerki i reumatyzm.
Składniki:
0,5 kg świeżego rabarbaru (jak najbardziej czerwonego)
500ml wody
1l wody gazowanej
4 łyżki brązowego cukru i dodatkowo cukier do smaku
pół cytryny
pół pomarańczy
listki mięty
Rabarbar oczyść i cieniutko obierz z wierzchnich włókien. Pokrój na mniejsze kawałki dolej 500ml wody, 4 łyżki brązowego cukru i gotuj przez 15-20 minut. Wrzuć plasterki cytryny, plasterki pomarańczy, przykryj i zostaw na pół godziny. Przecedź przez sitko. Dobrze wyciśnij to co zostało na sitku, żeby wykorzystać cały sok. Ostudź. Teraz rozcieńcz wywar wodą gazowaną i dosłodź do smaku. Podawaj schłodzony z plasterkami cytryny, pomarańczy i listkami mięty.
Smacznego!
Spróbuj także
Zamiast kawy? – poranny zielony koktajl
Idealne na upalne dni
Ananas i kokos – para idealna