Cukinia jest bardzo wdzięcznym produktem do wykorzystania w kuchni. Można ją jeść na surowo lub po obróbce. Pyszna jest smażona grillowana, faszerowana. Od kiedy można kupić różne odmiany tego warzywa potrawy wyglądają i smakują bardziej interesująco. W tym roku latem jadłam po raz pierwszy chyba surową cukinię w sałatce z dodatkiem marchewki koperku oraz cebuli. Była pyszna.
Moje dzieci najbardziej lubią cukinie grillowaną dlatego pewnie taka najczęściej gości na naszym stole. Tym razem wykorzystałam ją do przygotowania lekkiej i smacznej przekąski z wędzonym łososiem oraz serkiem. Serek można doprawić po swojemu wykorzystując naturalny twarożek i dodając czosnek, zioła, chrzan lub i zioła. Ja wykorzystałam gotowy serek chrzanowy wzbogacając go jedynie odrobiną tymianku. Danie jest eleganckie i kolorowe. Sprawdza się zarówno jako przystawka do bardziej wystawnego obiadu jak i lekka kolacja lub przekąska.
Składniki na 8 ruloników:
2 niewielkie cukinie
200g wędzonego na zimno łososia
200g serka chrzanowego
łyżeczka suszonego tymianku
oliwa
listki bazylii
sól pieprz
Cukinie umyj i pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Posmaruj każdy odrobiną oliwy z oliwek z obu stron. Grilluj na patelni grillowej z obu stron. Zostaw na chwilę do ostygnięcia, dopraw solą i pieprzem. Serek dopraw tymiankiem. Na każdy plaster cukinii połóż plaster łososia. Na jednym końcu ułóż łyżeczkę chrzanowego serka. Zwiń ciasno i zabezpiecz wykałaczką. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii. Doskonale smakuje z kieliszkiem białego schłodzonego wina.
Smacznego!