Uwielbiam ten moment, kiedy na warzywno-owocowym bazarku nie wiem, co kupić a podczas przygotowania posiłków nie wiem, które owoce zjeść najpierw. Wszystko jest świeże, soczyste, pachnące i fantastycznie kolorowe. Oczywiście zawsze najpierw wybieram te, które lubię najbardziej: truskawki, maliny, brzoskwinie.
Dziś większą część moich malinowych zakupów wykorzystałam do przygotowania letniego drugiego śniadania. Polecam je szczególnie tym, którzy na pierwsze zdążyli wypić tylko kawę. Płatki owsiane, nasiona chia zapewniają, że doskonale zaspokaja głód, a pusta miseczka powoduje, że jest Ci przykro, że porcja była tak mała.
Inspirację do przygotowania tego dania znalazłam w „Smakach życia" Agnieszki Maciąg.
Składniki:
100g malin
3 łyżeczki miodu
3 łyżki płatków owsianych
2 łyżeczki chia
do dekoracji:
3 łyżki jogurtu naturalnego
maliny, borówki, plasterki banana, orzechy nerkowca, ziarna sezamu
Wymieszaj płatki owsiane, nasiona chia i zalej je wrzątkiem. Zostaw na 20 minut. Maliny umyj i osusz. Zostaw kilka najładniejszych do dekoracji. Resztę malin zmiksuj z nasionami chia, płatkami owsianymi i miodem. Przełóż do miseczki. Na wierzch nałóż jogurt i udekoruj plasterkami banana, borówkami, malinami, sezamem i orzechami nerkowca.
Smacznego!
Spróbuj także:
Truskawkowe śniadanie
Wiosenne szparagowe śniadanie
Zdrowe śniadanie dla wszystkich