Niedawno na zaprzyjaźnionym bazarku znalazłam urocze małe cukinie. Nigdy wcześniej nich nie widziałam. A to dziwne bo różne gatunki cukinii szczególnie w sezonie jesienno-zimowym są moimi ulubionymi warzywami. Zanim zastanowiłam się co z nich zrobić w mojej torbie już leżało kilka malutkich warzyw. Wydawało mi się, że cukinie muszą zostać w całości, żeby móc w pełni nacieszyć się ich ciekawym widokiem. Postanowiłam zrobić je najprościej jak się da. Cukinie udusiłam w aromatycznym ostrym sosie pomidorowym podkręconym nieco wędzonym boczkiem. Dopełnieniem tego doskonałego dania była starta mozzarella. Możecie przygotować je w wersji wegetariańskiej – nie dodawajcie boczku, też będzie wspaniale.
Składniki (2 porcje)
1 puszka pomidorów
1 cebula
2 zÄ…bki czosnku
papryczka chili
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
100g wędzonego boczku
8-10 malutkich cukinii
150g sera mozzarella
bazylia
Piekarnik rozgrzej do 180stC.
Boczek pokrój w kostkę i smaż (od zimnej patelni) aż wytopi się tłuszcz. Cebulę, czosnek i papryczkę chili posiekaj i podsmaż razem z boczkiem. Dodaj pomidory z puszki, rozmaryn, tymianek i duś 15 minut. Sos dopraw solą i pieprzem. Usuń gałązki rozmarynu i tymianku. Sos pomidorowy nałóż do dwóch mniejszych lub jednego większego naczynia żaroodpornego. Na sosie poukładaj cukinie. Zapiekaj przez 25 minut. Posyp startą mozzarellą i zapiekaj kolejne 5 minut. Przed podaniem posyp świeżymi listkami mięty.
Smacznego!
Spróbuj także:
Oliwkowe kanapki na drugie śniadanie
Prosta przekąska - cukinia w cieście naleśnikowym
Lekka kolorowa przekÄ…ska
Â