Ostatnie komentarze
26Wrz2016
godz. - 10:02

Moja bułka rybaka

Share

Zwykle nie podaję przepisu na całe dania. Czasem sugeruję tylko pisząc z czym w naszej opinii główny składnik smakuje najlepiej. Każdy z nas ma przecież swoje ulubione smaki i dodatki. Nasza przeszłość również utrwaliła w głowie konkretne połączenia: na niedzielny obiad rosół, pieczony kurczak frytki i sałata, kotlety mielone tylko z ziemniakami i zasmażaną marchewką a gulasz wyłącznie z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Warto czasem jednak wyjść poza utarte schematy i pokusić się inne połączenia. Mogą zaskoczyć nową jakością dania.


Dziś jednak danie, które jest całością. Ma w sobie wszystko czego potrzeba. Możecie oczywiście dodać do niego jeszcze jakąś sałatkę lub surówkę, ale nie jest to konieczne. Moje dzieci na widok ryby poprosiły o surówkę z kapusty kiszonej.


Pomysł na moją bułkę rybaka, bo na nią dzisiaj będzie przepis, powstał kiedy podczas wakacji moja córką dostała danie o podobnej nazwie i mocno się daniem rozczarowała. Ryba między dwiema chrupiącymi połówkami bułki była tak mocno doprawiona, że w zasadzie nie wiadomo było: ryba to czy coś innego... Do przygotowania burgera rybnego możecie wziąć dowolną świeżą surową rybę: dorsza, morszczuka lub mintaja ale łosoś również będzie doskonały.


Składniki (na 4 porcje):
Ryba:
500g świeżej ryby
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki posiekanego koperku
1 mała czerstwa bułeczka
1 jajko
200ml mleka
1 łyżka masła
sól pieprz
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki ziaren sezamu
Sos:
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
½ cebuli
½ jabłka
6 marynowanych grzybków
½ łyżeczki musztardy
pieprz
Inne:
4 świeże chrupiące kajzerki
sałata
pomidor
czerwona cebula


Rozgrzej piekarnik do 180stC.


Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na 1 łyżce masła. Bułkę namocz w mleku. Rybę zmiel w maszynce. Dodaj do niej odciśniętą bułkę, cebulę, czosnek, koperek i jajko. Dopraw solą i pierzem i wyrób masę naj na kotlety mielone. Wymieszaj bułkę tartą z ziarnami sezamu. Uformuj z ryby krążki, panieruj w bułce i sezamie i smaż na złoto na oleju. Włóż burgery do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku około 30 minut.


Przygotuj sos. Cebulę, grzybki i jabłko pokrój w bardzo drobną kosteczkę. W miseczce wymieszaj majonez, musztardę jabłko, grzyby i cebulę. Dopraw pieprzem i wstaw na chwilę do lodówki.


Przygotuj sałatę, plastry pomidora, krążki cebuli.


Kajzerki przekrój na pół. Grilluj je chwilę, żeby środek bułki stał się chrupiący. Na talerzu połóż połówkę bułki. Nałóż łyżkę sosu, sałatę, rybę, znowu łyżkę sosu, pomidora i cebulę. Przykryj drugą połówką bułki i zepnij patyczkiem do szaszłyków.


Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony