Jajecznica jest chyba jednym z najczęściej przygotowywanych dań na śniadanie. Każda jajecznica jest inna. Jedni wolą mocniej inni słabiej ściętą. Dodać można cebulę boczek, szynkę kiełbasę, grzyby, zioła szpinak itd. Długo można by wymieniać bo jej wariantów może być tyle ilu łakomczuchów, którzy ją jedzą. W moim domu najczęściej dla dzieci przygotowujemy jajecznicę z cebulą i szynką. Mąż lubi jajecznicę z kurkami a ja najbardziej z cebulą i pomidorami. Moja jajecznica musi być dwukolorowa. To znaczy mieszam żółtka dopiero wtedy kiedy białka się zetną. Do tego obowiązkowo musi być szczypiorek i świeża bułeczka z masłem.
Składniki:
2 jajka
1 łyżeczka masła
pół małej cebuli
1 duży malinowy pomidor
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Pomidora sparz obierz ze skórki i usuń gniazdo nasienne. Pozostałe kawałki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i delikatnie smaż przez 3-4 minuty. Dodaj jajka i zostaw na chwilę aż białka się zetną. Wymieszaj białka z żółtkami. Dodaj pomidory, dopraw sola i pieprzem, wymieszaj, przykryj i smaż jeszcze minutę.
Przed podaniem posyp szczypiorkiem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Jajecznica z kurkami
Śniadanie na wynos
"Hambuksy" - nowe ulubione danie moich dzieci