Składniki (2 bułeczki)
2 bułki lub 4 kromki chleba
1 awokado
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sałata
surowy ogórek
papryka
2 jajka
150g koktajlowych krewetek
kawałek chili
1 ząbek czosnku
1 łyżki posiekanej pietruszki
1 łyżeczka masła
sól, pieprz
sos:
3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
1 łyżka musztardy
1 łyżka ketchupu
1 ogórek konserwowy
1 mała szalotka
kawałek papryczki chili
Przygotuj sos. Szalotkę, papryczkę chili i ogórka pokrój w drobniutką kosteczkę. Do jogurtu dodaj pokrojone warzywa, musztardę, ketchup, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Odstaw do lodówki.
Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na plasterki. Ogórka i paprykę pokrój na plasterki.
Awokado rozgnieć widelcem. Dodaj 1 łyżkę soku z cytryny, posiekany szczypiorek, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
Czosnek przeciśnij przez praskę, papryczkę chili posiekaj drobniutko. Na patelni roztop masło, dodaj papryczkę i czosnek i smaż przez chwilę. Wrzuć krewetki i chwilę podgrzewaj (jeśli są surowe poczekaj aż się zrobią różowe i pozwijają). Wyłącz palnik, dodaj posiekaną pietruszkę, dopraw solą i pieprzem , skrop cytryną i wymieszaj.
Bułeczki przekrój na połówki podpiecz w piekarniku lub na grillu. Na dolną cześć bułki nałóż porcję awokado, potem sałatę, paprykę, ogórka i plasterki jajka. Na jajko nałóż solidną porcję sosu a na sos krewetki. Przykryj górną częścią bułki. Podawaj od razu.
Smacznego!
Spróbuj także:
Moja bułka rybaka
Śniadanie na wynos
Oliwkowe kanapki na drugie śniadanie