Oryginalnie falafel to smażone kulki lub małe kotleciki z ciecierzycy. Podobno można ją również przygotować z doprawionego bobu. Bób kocham najbardziej młodziutki, świeżo ugotowany więc pozostanę przy falafelach z ciecierzycy. Dziś chciałabym zaproponować lżejszą i szybszą wersję tego dania: ciecierzyca może być już ugotowana lub z puszki a falafel będzie upieczony w piekarniku. Moje dzieci poprosiły, żeby kotleciki były rumiane, więc podsmażyłam je dosłownie minutkę tuż przed podaniem. Falafel podałam w chlebkach pita z słodko-kwaśną sałatką z ogórka i papryki oraz z sosem musztardowym. Dobrze, ze sałatki zrobiłam podwójną porcję, zjadłam połowę zanim kolacja była gotowa.
Składniki
falafel (18 kotlecików)
1 puszka ciecierzycy
2 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczki kuminu
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki curry
sól, pieprz
bułka tarta
sałatka:
1 surowy ogórek
1 papryka czerwona
czerwona cebula
2 łyżka syropu klonowego
2 łyżki soku z cytryny
sos:
3 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka musztardy sarepskiej
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
sól
dodatkowo
sałata
chlebki pita
Piekarnik rozgrzej do 180stC. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Ciecierzycę z puszki zmiksuj lub zmiel w maszynce. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Wyrób wszystko na jednolitą masę. Z masy formuj nieduże kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i układaj na blasze. Piecz 20 minut.
Ogórek, paprykę i cebulę pokrój w plasterki. Wymieszaj sok z cytryny z syropem klonowym i dodaj do warzyw. Odstaw na 10 minut.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu. Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki. Bułki pita odgrzej w kuchence mikrofalowej lub piekarniku.
Jeśli potrzebujesz na chwilę przed podaniem kotleciki obsmaż na oleju.
Do środka bułki pita nałóż trochę sosu, sałatę, sałatkę z ogórka i papryki oraz falafele. Polej sosem musztardowym.
Podawaj od razu.
Smacznego!
Spróbuj także:
Chili con carne – inaczej
Domowe hot-dogi
"Hambuksy" - nowe ulubione danie moich dzieci