Ostatnie komentarze
14Sty2019
godz. - 16:47

Omlet z zielonym groszkiem i wędzonym łososiem

Share

Śniadanie powinno być najważniejszym posiłkiem dnia. W ciągu tygodnia czasem o to ciężko. Wiedzą to szczególnie Ci, którzy wstają na ostatnią chwilę i w biegu wypijają filiżankę kawy. W weekendy, kiedy jest trochę więcej czasu można pokusić się o celebrowanie śniadania. Można nacieszyć się towarzystwem kogoś bliskiego, wspólnym gotowaniem i niespiesznym jedzeniem. Bardzo lubimy takie leniwe poranki.


Dziś propozycja śniadaniowego omletu z zielonym groszkiem i wędzonym łososiem. Ten zestaw lubi szczególnie moja córka. Łososia można pominąć lub zastąpić go np. wędzoną szynką.


Składniki (na 1 duży omlet)
3 jajka
3 łyżki mleka
2 łyżki parmezanu
4 łyżki ugotowanego zielonego groszku (może być z puszki)
1 łyżka klarowanego masła
100g wędzonego łososia
dowolna sałata
pomidorki koktajlowe
2 łyżki kaparów
2 łyżki szczypiorku


Jajka roztrzep z mlekiem, dodaj parmezan, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie. Rozpuść na patelni masło i wylej masę jajeczną. Smaż przez chwilę na niedużym ogniu. Na wierzch wysyp groszek i smaż jeszcze przez chwilę. Kiedy jajka są lekko ścięte możesz zdjąć omlet z ognia i nałożyć na talerz składając na pół. Jeśli lubisz mocniej ścięte jajka delikatnie przełóż omlet na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilkę. Ułóż plasterki łososia na wierzchu omleta. Na talerzu udekoruj listkami sałaty, pomidorkami koktajlowymi, szczypiorkiem i kaparami. Podawaj od razu.


Smacznego!


Spróbuj także
Omlet ze szpinakiem, burakami i nutą pomarańczy
Czerwcowe śniadanie
Kaiserschmarrn - zimowe odkrycie mojego syna

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony