Crumble to po prostu owoce pod kruszonką. Można je przygotować właściwie z dowolnych owoców i w zależności od sezonu otrzymamy pyszny i prosty deser lub podwieczorek. Trzeba tylko bardzo uważać na temperaturę deseru. Chłodna kruszonka skrywa często gorącą owocową lawę.
Robiłam już jabłka pod klasyczną kruszonką z mąki (taką, jak zwykle przygotowujemy na ciasto drożdżowe), rabarbar i truskawki skryłam pod kokosową pierzynką a dziś przygotowałam ananasa z jabłkami pod owsianą kruszonką. Dodałam do niej odrobinę syropu klonowego dzięki czemu miała lekko karmelowy smak. Deser podałam z waniliowym jogurtowym sosem, ale doskonale spakuje również bez dodatków.
Składniki (5 porcji)
pół ananasa
4 jabłka
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka masła
kruszonka
100g płatków owsianych
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka syropu klonowego
100g masła
2 łyżki mąki razowej
2 łyżki sezamu
Piekarnik rozgrzej do 180stC.
Płatki owsiane i ziarna sezamu zmiel niezbyt drobno. Dodaj do nich cukier, syrop klonowy i zimne masło. Ucieraj palcami także by składniki połączyły się i powstała kruszonka wstaw do lodówki na 15 minut.
Jabłka umyj obierz i zetrzyj na tarce. Ananasa obierz i pokrój w małe kawałki. Jabłka i ananasa skrop syropem klonowym i wymieszaj. Nieduże żaroodporne naczynia wysmaruj masłem, nałóż owoce i posyp owsianą kruszonką. Piecz około 25-30 minut.
Smacznego!
Spróbuj także
Rabarbar i truskawki pod kokosową pierzynką
Jabłka pod kruszonką
Czekoladowy deser razy dwa