Ostatnie komentarze
13Cze2016
godz. - 10:51

Parówki w cieście

Share

Wszystkie dzieci lubią parówki. Pewnie specjaliści od zdrowej żywności kręcą teraz głowami ale czasem parówki na kolację są zbawieniem dla zmęczonych rodziców lub ratunkiem dla tych, których dzieci nic nie chcą jeść.


Nie należę do drugiej grupy, bo moje dzieci z mniejszymi lub większymi oporami zjadają wszystko, co im podam ale zmęczenie dopada mnie czasem takie, że nawet myślenie o kolacji przekracza moje możliwości. Na szczęście jakość niektórych parówek znacznie się poprawiła a ilość mięsa w mięsie jest zaskakująco wysoka. Przy odrobinie szczęścia znajdziemy w naszym osiedlowym sklepie parówki, w których ilość mięsa wynosi 93 lub nawet 97%. Kupujmy dobre jakościowo parówki, które po przekrojeniu są sprężyste, twarde i brązowe a nie miękkie i różowe.


Ja najczęściej kupuję parówki z szynki firmy Sokołów lub Pikok i z takich zrobiłam dzisiejszą kolację. Proponuję wam pieczone parówki zawinięte w ser i ciasto francuskie. Danie podobno pyszne – wierzę moim dzieciom – bo kolacja zniknęła zanim się obejrzałam. Choć nie jestem przekonana, że moja córka wie jak smakowała - ilość ketchupu znacznie przewyższała pozostałą zawartość talerza.


Składniki:
parówki
schłodzone ciasto francuskie
ser żółty
mleko
oregano


Rozgrzej piekarnik do 200stC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Parówki pokrój na 6 cm kawałki. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty 8 na 8cm. Ser żółty pokrój na kwadraty o centymetr mniejsze niż ciasto. Ułóż kwadraty ciasta na blasze. Na środku każdego z nich połóż kawałek żółtego sera a na nim parówkę. Dwa przeciwległe rogi każdego kwadracika zawiń na parówkę, lekko zlepiając w miejscu łączenia. Wierzch ciasta posmaruj mlekiem i posyp oregano. Piecz 15-17 minut.


Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony