Ostatnie komentarze
31Sie2018
godz. - 15:49

Pasztet z cukinii

Share

Cukinia to zdecydowanie moje ulubione warzywo. Mam ją zawsze w lodówce. Używałam ją do dań z kaszą, robię zupę, sałatki, placki, kotlety a nawet muffinki. Dziś przyszła kolej na pasztet. Od jakiegoś czasu warzywne pasztety smakują nam znacznie bardziej niż mięsne. Pasztet z soczewicy jest delikatny, świetnie się kroi i smakuje tak samo dobrze na świeżo jak i kolejnego dnia, pod warunkiem oczywiście, że jeszcze zostało coś do spróbowania.


Składniki (23cm „keksówka")
700-750g cukinii
2 marchewki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 jajka
100g bułki tartej
4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz


Piekarnik rozgrzej do 180stC. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól i zostaw na 20 minut. Po tym czasie bardzo dokładnie odciśnij z nadmiaru wody. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek podsmaż na maśle. Dodaj do cukinii cebulę, czosnek posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, jajka. Wymieszaj dokładnie. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż masę do blaszki i wyrównaj. Piecz 50-60 minut. Z blaszki wyjmij dopiero po całkowitym ostygnięciu, najlepiej po nocy w lodówce.


Smacznego!


Spróbuj także
Pasztet z soczewicy
Pasztet rybny
Coś do chleba, czyli pasty z wędzonej makreli

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony